loading

Historia

AleGloria urodziła się dziesięć lat temu wraz z myślą o współczesnym smaku tradycji Młodej Polski. Zainspirowana młodopolską filozofią, sztuką i kulturą biesiadowania namalowałam ją jak biało-czerwony obraz: koronkowotruskawkowy, zatopiony w blasku kreatywnej polskiej kuchni.
AleGloria to nowa filozofia, nowa estetyka i nowe spojrzenie na smaki, które przez lata niesprawiedliwie umykały naszym podniebieniom. Ten inspirujący mariaż pozwolił mi odkryć na nowo kuchnię Młodej Polski i przybliżyć moim gościom te nieco zapomniane dziś smaki w nowej, współczesnej odsłonie. W rozświetlonych wnętrzach, pełnych truskawkowych drzew i biegających po drewnianych podłogach gęsi, odnajdziecie polską sztukę kulinarną w światowym, wyjątkowym wydaniu. To połączenie zapomnianego świata z nowoczesną ideą kuchni, w której królują najlepsze polskie produkty. To moja odpowiedź na zalewający Polskę bezrozumny globalizm. Jest pysznie… w AleGlorii!
AleGloria! Święto, które wiecznie trwa…

O Magdzie Gessler

Najbardziej znana restauratorka w Polsce jest artystką malarką, absolwentką Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych w Madrycie. Jej restauracje są prawdziwymi dziełami sztuki – nie tylko kulinarnej. Zawsze dekoruje je samodzielnie, zmieniając tym samym każde miejsce w niepowtarzalną przestrzeń pełną kunsztu i artyzmu. Mówi o sobie, że jest reżyserem sztuki, w której każdy z gości jej restauracji gra główną rolę. Niekwestionowany autorytet kulinarny, od lat doceniana przez branżę i miliony Polaków. To dzięki jej pasji i zaangażowaniu udało się uratować niemal 150 restauracji w całym kraju, a liczba ta cały czas rośnie. Z ognistym temperamentem i charakterystyczną burzą blond loków walczy o smak, jakość i styl polskich restauracji.
Podróżniczka, autorka książek i felietonów kulinarnych, unikalna osobowość telewizyjna. Zdobywczyni Wiktora w kategorii Największe odkrycie telewizyjne, laureatka Telekamery 2012 w kategorii Osobowość telewizyjna oraz Top Ten 2013 w kategorii Zawsze na szczycie. Od 2012 r. jest jurorką w polskiej edycji MasterChef, polskim widzom najbardziej znana jest z Kuchennych Rewolucji, prowadzonych przez nią bez przerwy od 2010 r.

Sommelier

„Moje smaki w karcie AleGlorii zjawiskowo podkreśla selekcja win czterokrotnego mistrza Polski sommelierów, Tomasza Koleckiego-Majewicza. Współpraca z Tomkiem zaowocowała imponującą kartą win idealnie dobranych do nowej kuchni Młodej Polski.”

Magda Gessler

TOMASZ KOLECKI-MAJEWICZ

Mistrz Polski Sommelierów w 2007, 2008, 2009, 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013), posiadacz tytułów ASI Diploma International Sommelier, Certified Court of Master Sommeliers, Advanced Wine & Spirits Education Trust. Funkcję arbitra pełnił na Mistrzostwach Polski Sommelierów, Domaines and Chateaux Castel Sommelier Cup, finale światowym Coupe Georges Baptiste, Międzynarodowych Mistrzostwach Litwy Sommelierów, International Quality & Taste Institute w Brukseli, czy International Wine & Spirit Competition z Londynu. Jest także uznanym felietonistą Pulsu Biznesu i magazynu Horeca.

Top