Jak się okazuje, historia Tłustego Czwartku dotyka jeszcze czasów starożytnych, kiedy to Rzymianie żegnali zimę i witali nadchodzącą wiosnę. W trakcie świętowania, pochłaniano duże ilości tłustego mięsa, popijając alkoholem. Na deser podawano pączki, które kiedyś robione były z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, lecz nadziewane słoniną...

W naszej tradycji, Tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dawniej, dzień ten był początkiem Tłustego Tygodnia, w trakcie którego zjadano ogromne ilości mięsa, kapustę ze skwarkami, a także słoninę. Ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem. Trzeba było najeść się do syta przed 40 dniami postu, kiedy chrześcijanie powinni zachować umiar w jedzeniu i piciu.

Zwyczaj jedzenia pączków na słodko przywędrował do Polski w XVI wieku. Niegdyś, podczas przygotowania tych drożdżowych przysmaków, często wkładano do śodka orzechy i migdały, a osoba, która odnalazła ów 'skarb' - mogła cieszyć się szczęściem przez całe życie.

Ofertę pączków, faworków i innych słodkości znajdą Państwo w naszych Delikatesach >>>klik>>>

Zamówienia przyjmujemy również mailowo alegloria@alegloria.pl oraz telefonicznie 697 330 480